Descripció del projecte

De Verdum720
La revisió el 11:35, 1 juny 2018 per Dani (Discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «El Reforç Escolar de la Fundació Pare Manel neix amb la necessitat de cobrir una demanda de les famílies per mirar d’acompanyar als i les joves durant el seu temp...».)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Reforç Escolar de la Fundació Pare Manel neix amb la necessitat de cobrir una demanda de les famílies per mirar d’acompanyar als i les joves durant el seu temps de treball per a la realització dels deures proposats pel centre educatiu.

Des d’un inici, s’ha pretès complementar la mirada del docent en aquesta tasca de reforç escolar amb l’objectiu de donar rellevància a l’acompanyament que es realitza fora de l’escola per tal de construir una proposta d’educació extesa al barri, on tots els agents educatius (formal, informals i encara més informals) treballin per a uns objectius comuns des d’accions complementàries i coordinades. El Currículum escolar determina els objectius docents de recorregut escolar d’infants i joves. Però existeix un currículum ocult, aquell que té a veure amb les intel·ligències emocionals, socials, relacionals, artístiques…..que no sempre es poden treballar des de l’àmbit escolar.

Actualment, tenint en compte la dilatada trajectòria del projecte, ens trobem en un moment que no només s’ha de treballar segons el currículum escolar, sinó que caldria complementar aquest aprenentatge amb altres competències -emocional, social, relacional, artística,...

Proposem una lectura amplia d’aquestes competències per a identificar quines intervencions cal fer al territori, amb els infants, joves, els seus entorns familiars i tots els agents susceptibles de ser educadors per a optimitzar l’assoliment de la finalitat comuna: l’assoliment de processos d’aprenentatge i experiències escolars positives que permetin a infants i joves estar en disposició de triar el seu camí de futur. Principals objectius de la iniciativa

Cerquem moure’ns d’un model de coordinació de casos i activitats per anar cap a un model de resposta col·lectiva als reptes educatius del barri, fent un procés educatiu continu que transcendeixi la institució educativa per a que tots els espais siguin del barri, siguin agents d’educació: els i les infants i joves, la família, l’escola, les entitats, les institucions i l’administració, els patis i l’espai públic. Per aquest motiu volem:

  • Generar una reflexió sobre els espais de reforç escolar, per a redefinir-los i enfocar-los cap a un treball per competències que complementin els temps educatius.
  • Articular un espai d'avaluació i seguiment professional (i potser també famílies i alumnes) dels espais de connexió escola-lleure.
  • Implementar un model de reforç per competències lligat al Currículum Escolar.

Tres principals activitats que s'implementen

  • Com a dinàmica de treball comunitari, generar un espai de reflexió i avaluació periòdic entre els agents educatius.
  • Com a espai d’acompanyament competencial al currículum escolar, generar espais vivencials i d’aprenentatge significatiu per a totes les franges d’edats.
  • Incorporar en aquest espai d’acompanyament a les famílies i infants/joves.

Tres impactes més significatius a nivell comunitari i educatiu que heu obtingut

  • Generar un pla educatiu i operatiu per a l'èxit escolar de barri
  • Consolidar espais de treball conjunt del pla educatiu de barri (potenciar els espais existents "Verdum famílies", "Verdum Educa", "Taula de presència Escola Pia")
  • Millorar les expectatives i l'èxit educatiu d'infants i joves del Verdum: millores acadèmiques, relacionals, disminució abandonament escolar, millora en el seguiment individualitzat i col·lectiu